Πάγκρεας - Γενικές πληροφορίες Πρόληψη Συμπτώματα και σημεία Σταδιοποίηση νόσου Εμπλεκόμενοι επαγγελματίες υγείας Θεραπευτικές επιλογές Υποτροπή Ερωτήσεις προς θεράποντες Ορισμοί - Γλωσσάρι Βασικά δικαιώματα ασθενούς Υλικα για download
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων για τον καρκίνο του παγκρέατος. Η χειρουργική επέμβαση για ασθενείς σε πιο πρώιμο στάδια παγκρεατικού καρκίνου διενεργείται με σκοπό την ολοκληρωτική αφαίρεση του όγκου. Συζητείστε με τον γιατρό σας τη δυνατότητα να σας παραπέμψει σε νοσοκομείο εξειδικευμένο στις χειρουργικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του παγκρέατος. Οι τύποι της χειρουργικής επέμβασης είναι οι ακόλουθοι:

  • Εγχείρηση-Whipple (παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή)
  • Ολική παγκρεατεκτομή
  • Περιφερική παγκρεατεκτομή
  • Ενδοαυλικές προθέσεις (Stents)

Επιπλοκές του χειρουργείου.

Η αιμορραγία είναι μια πολύ κοινή επιπλοκή μετά από το χειρουργείο. Άλλες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν τη καθυστέρηση στη κένωση του στομάχου και κατά συνέπεια δυσπεψία και διατροφική ανεπάρκεια καθώς και διαρροή παγκρεατικών υγρών που μπορεί να διαβρώσουν και να καταστρέψουν τους περιβάλλοντες ιστούς.

Το πάγκρεας παράγει σημαντικά ένζυμα και ορμόνες για τη πέψη των τροφών και το μεταβολισμό της γλυκόζης. Όταν το πάγκρεας αφαιρείται αυτά δεν είναι πλέον διαθέσιμα. Η λήψη συμπληρωμάτων παγκρεατικών ενζύμων από το στόμα μπορεί να βοηθήσει στην πέψη. Εν τούτοις, μακροχρόνια γαστρεντερική δυσλειτουργία εμφανίζεται σε πολύ λίγους ασθενείς μετά από χειρουργική επέμβαση .

Επιπλέον το πάγκρεας παράγει ορμόνες απαραίτητες για το μεταβολισμό της γλυκόζης. Εάν το πάγκρεας αφαιρεθεί πλήρως (ολική παγκρεατεκτομή), θα εμφανιστεί σακχαρώδης διαβήτης ως αποτέλεσμα της έλλειψης ινσουλίνης η οποία παράγεται από το πάγκρεας. Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής θα πρέπει να ξεκινάει εξατομικευμένη θεραπεία με ινσουλίνη από ειδικούς.