Πάγκρεας - Γενικές πληροφορίες Πρόληψη Συμπτώματα και σημεία Σταδιοποίηση νόσου Εμπλεκόμενοι επαγγελματίες υγείας Θεραπευτικές επιλογές Υποτροπή Ερωτήσεις προς θεράποντες Ορισμοί - Γλωσσάρι Βασικά δικαιώματα ασθενούς Υλικά για download
ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ακτινοθεραπεία είναι μία μορφή αντικαρκινικής θεραπείας που χρησιμοποιεί υψηλής ενέργειας δέσμες ακτινοβολίας, για να υποβοηθηθεί η συρρίκνωση του όγκου. Χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά από τη χειρουργική επέμβαση ή τη χημειοθεραπεία στη θεραπεία του παγκρεατικού καρκίνου, επειδή ο καρκίνος του παγκρέατος είναι γενικώς ανθεκτικός στις ακτινοβολίες. Χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος που δεν έχει εξαπλωθεί, αλλά δε μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά. Επίσης, χρησιμοποιείται μερικές φορές, για να ελέγχονται οι πόνοι.

Επιπλοκές της ακτινοθεραπείας.

Όπως συμβαίνει στη χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία προσβάλλει υγιή κύτταρα καθώς και καρκινικά κύτταρα. Οι επιπλοκές της μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, δερματικές αλλοιώσεις, εγκαύματα, απώλεια της όρεξης και ναυτία. Οι περισσότερες επιπλοκές βελτιώνονται εντός λίγων εβδομάδων μετά το πέρας της θεραπείας.