Πάγκρεας - Γενικές πληροφορίες Πρόληψη Συμπτώματα και σημεία Σταδιοποίηση νόσου Εμπλεκόμενοι επαγγελματίες υγείας Θεραπευτικές επιλογές Υποτροπή Ερωτήσεις προς θεράποντες Ορισμοί - Γλωσσάρι Βασικά δικαιώματα ασθενούς Υλικά για download
ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι δύσκολο να διαγνωστεί νωρίς. Λόγω της θέσης του οργάνου, οι όγκοι δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα από τους ιατρούς, κατά τη διάρκεια κλινικής εξέτασης. Συνήθως δεν έχουν συμπτώματα μέχρις ότου ο καρκίνος έχει ήδη αυξηθεί σε μέγεθος τοπικά ή έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Μερικοί ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης CA 19-9 στο αίμα. Η πρωτεΐνη αυτή που ονομάζεται καρκινικός δείκτης, είναι αυτή που συσχετίζεται συχνότερα με τον παγκρεατικό καρκίνο συγκρινόμενη με άλλους καρκινικούς δείκτες. Εντούτοις δεν βρίσκεται αυξημένη πάντα σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από παγκρεατικό καρκίνο και ακόμη και αν βρεθεί αυξημένη ο καρκίνος είναι συχνά ήδη προχωρημένος. Τα επίπεδα αυτού του νεοπλασματικού δείκτη μπορεί να αυξηθούν και σε άλλα νοσήματα που δεν σχετίζονται με καρκίνο του παγκρέατος. Για τους λόγους αυτούς, η μέτρηση τους στο αίμα δεν χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της νόσου, παρόλο που ο γιατρός μπορεί ακόμη να ζητήσει αυτή την εξέταση, εάν ο ασθενής έχει συμπτώματα που θέτουν υποψία καρκίνου του παγκρέατος. Η μέτρηση του δείκτη αυτού χρησιμοποιείται συχνότερα σε ασθενείς με ήδη διαγνωσμένη νόσο, για τη διάκριση του εάν η θεραπεία αποδίδει ή αν ο καρκίνος παρουσιάζει πρόοδο.

Γενετικοί έλεγχοι για άτομα που ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο

Μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος λόγω οικογενειακού ιστορικού της νόσου (ή οικογενειακού ιστορικού κάποιων άλλων καρκίνων).Ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένα γενετικά σύνδρομα.

Οι γενετικές εξετάσεις αναζητούν μεταλλάξεις στα γονίδιά σας που προκαλούν κληρονομικά νοσήματα. Ορισμένες από τις μεταλλάξεις των γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος μπορούν να ανιχνευτούν με γενετικό έλεγχο.

Οι εξετάσεις χρησιμοποιούνται για να αναζητήσουν αυτή την κληρονομική προδιάθεση ,γεγονός που σημαίνει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι εάν έχετε τις μεταλλάξεις έχετε ή σίγουρα θα νοσήσετε από καρκίνο του παγκρέατος.

Ο καθορισμός του ενδεχομένου να είστε σε αυξημένο κίνδυνο δεν είναι απλός. Η συζήτηση με κάποιον που έχει εμπειρία σε κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου, όπως ένας γενετικός σύμβουλος, ένας γενετιστής ή ένας ογκολόγος, είναι συχνά χρήσιμη.

Εάν γνωρίζετε ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο, ενημερώστε τον ιατρό σας, ώστε να υποβληθείτε έγκαιρα σε εξετάσεις, ώστε αν εντοπιστεί η νόσος να είναι πιο έγκαιρη η θεραπεία και καλύτερη η πρόγνωση.

Τεστ - εξετάσεις για καρκίνο του παγκρέατος σε άτομα υψηλού κινδύνου

Οι εξετάσεις που γίνονται για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου, είναι η αξονική και η μαγνητική τομογραφία κοιλίας καθώς και ο ενδοσκοπικός υπέρηχος. Ανατρέξτε στην ενότητα της διάγνωσης για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές.

Οι εξετάσεις αυτές δεν γίνονται στον γενικό πληθυσμό αλλά μόνο σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος ή με γνωστό γενετικό σύνδρομο που αυξάνει τον κίνδυνο. Με αυτές, οι γιατροί κατάφεραν να βρουν πρώιμους καρκίνους του παγκρέατος σε ορισμένα μέλη οικογενειών υψηλού κινδύνου.