Πάγκρεας - Γενικές πληροφορίες Πρόληψη Συμπτώματα και σημεία Σταδιοποίηση νόσου Εμπλεκόμενοι επαγγελματίες υγείας Θεραπευτικές επιλογές Υποτροπή Ερωτήσεις προς θεράποντες Ορισμοί - Γλωσσάρι Βασικά δικαιώματα ασθενούς Υλικά για download
ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο αν ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να προληφθεί.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή και το οικογενειακό ιστορικό δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Εντούτοις, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο.

Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του παγκρέατος. Η διακοπή του καπνίσματος βοηθάει στη μείωση του κινδύνου.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρος μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο. Ενώ ο συσχετισμός της σωματικής άσκησης και της σωστής διατροφής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, είναι ασαφής και τα δύο αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος.

Τρώτε υγιεινά, με έμφαση στη κατανάλωση φυτικών τροφών. Αυτό περιλαμβάνει τουλάχιστον 2½ φλιτζάνια λαχανικών και φρούτων κάθε μέρα. Προτιμήστε ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, πουλερικά ή όσπρια αντί επεξεργασμένου ή/και κόκκινου κρέατος.

Περιορίστε τη κατανάλωση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του παγκρέατος σε κάποιες μελέτες. Αν και η συσχέτιση με τη νόσο είναι ακόμα αβέβαιη, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε νόσους όπως χρόνια παγκρεατίτιδα και κίρρωση, οι οποίες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος.

Περιορίστε την έκθεση σας σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας

Η αποφυγή έκθεσης σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος.