Πάγκρεας - Γενικές πληροφορίες Πρόληψη Συμπτώματα και σημεία Σταδιοποίηση νόσου Εμπλεκόμενοι επαγγελματίες υγείας Θεραπευτικές επιλογές Υποτροπή Ερωτήσεις προς θεράποντες Ορισμοί - Γλωσσάρι Βασικά δικαιώματα ασθενούς Υλικά για download
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ

Σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος

Οι καρκίνοι του παγκρέατος στην πρώιμη φάση τους συχνά δεν προκαλούν σημεία ή συμπτώματα. Όταν αρχίσουν να προκαλούν συμπτώματα, συχνά έχουν ήδη εξαπλωθεί τοπικά ή ακόμη και έξω κι από το πάγκρεας.

Ίκτερος:

Ο ίκτερος είναι η κίτρινη χρώση των ματιών και του δέρματος. Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος θα έχουν ίκτερο ως ένα από τα πρώτα τους συμπτώματα.

Ο ίκτερος προκαλείται από τη συσσώρευση χολερυθρίνης στους ιστούς.

Οι καρκίνοι που ξεκινούν από την κεφαλή του παγκρέατος είναι κοντά στον χοληφόρο πόρο και κατά συνέπεια μπορούν να τον πιέσουν και να τον φράξουν προκαλώντας ίκτερο ενώ είναι ακόμα αρκετά μικροί. Όταν ο καρκίνος του παγκρέατος εξαπλώνεται, συχνά πηγαίνει στο ήπαρ κάτι που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ίκτερο.

Προσοχή: Ο καρκίνος του παγκρέατος δεν είναι η συνηθέστερη αιτία του ίκτερου. Άλλες αιτίες, όπως οι χολόλιθοι, η ηπατίτιδα και άλλες ασθένειες του ήπατος και των χοληφόρων, προκαλούν ίκτερο σε μεγαλύτερη συχνότητα.

Σκουρόχρωμα ούρα:

Μερικές φορές, το πρώτο σημείο του ίκτερου είναι τα σκουρόχρωμα ούρα. Καθώς τα επίπεδα χολερυθρίνης στο αίμα αυξάνονται, τα ούρα αποκτούν χροιά σαν κονιάκ.

Ανοιχτόχρωμα ή λιπαρά κόπρανα:

Η χολή δίδει στα κόπρανα το καφέ χρώμα τους. Εάν ο χοληφόρος πόρος μπλοκαριστεί, τα κόπρανα μπορεί να είναι ανοιχτά ή λευκωπά. Επίσης, εάν τα ένζυμα της χολής και του παγκρέατος δεν μπορούν να περάσουν στα έντερα για να βοηθήσουν στη διάσπαση των λιπών, τα κόπρανα μπορεί να γίνουν λιπαρά και να επιπλέουν στην τουαλέτα.

Κνησμός του δέρματος:

Όταν η χολερυθρίνη συσσωρεύεται στο δέρμα, μπορεί να αρχίσει να δημιουργεί κνησμό.

Πόνος στη κοιλιά ή στην πλάτη:

Ο πόνος στο επιγάστριο ή στην πλάτη αποτελεί συχνό σύμπτωμα του παγκρεατικού καρκίνου. Οι καρκίνοι που ξεκινούν από το σώμα ή την ουρά του παγκρέατος μπορεί όταν αυξηθούν σημαντικά σε μέγεθος να αρχίσουν να πιέζουν άλλα κοντινά όργανα προκαλώντας πόνο. Ο καρκίνος μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στα νεύρα που περιβάλλουν το πάγκρεας, γεγονός που συχνά προκαλεί πόνο στην πλάτη. Εντούτοις, ο πόνος στην κοιλιά ή στην πλάτη είναι αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα και οφείλεται συχνότερα σε άλλες παθήσεις.

Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους :

Η ακούσια απώλεια βάρους είναι πολύ συχνή σε άτομα με καρκίνο του παγκρέατος. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά έχουν μικρή ή καθόλου όρεξη.

Ναυτία και έμετος:

Εάν ο καρκίνος πιέζει το απώτερο άκρο του στομάχου, μπορεί να εμποδίσει ή δυσκολέψει τη διέλευση της τροφής. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο και πόνο που τείνουν να είναι χειρότερα μετά το φαγητό.

Δυσπεπτικά ενοχλήματα:

Εάν ο καρκίνος αποφράξει τον παγκρεατικό πόρο ο οποίος στο τελικό τμήμα του συνδέεται με τον κοινό χοληδόχο πόρο, μπορεί τα ένζυμα που προκαλούν την πέψη των λιπαρών γευμάτων να μην μπορούν να φτάσουν από τους πόρους αυτούς στο έντερο. Αυτό προκαλεί δυσπεψία μετά τα γεύματα με αίσθημα βάρους στο επιγάστριο, ναυτία ή εμέτους.

Διόγκωση της χοληδόχου κύστης ή του ήπατος:

Εάν ο καρκίνος αποφράσσει τον χοληδόχο πόρο, η χολή μπορεί να συσσωρευτεί στη χοληδόχο κύστη, διατείνοντας την. Επίσης μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ήπατος, ειδικά εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο ήπαρ.

Μερικές φορές οι διογκώσεις των οργάνων αυτών εντοπίζονται κατά την κλινική εξέταση από τον ιατρό. Μπορεί επίσης να διαπιστωθούν σε απεικονιστικές εξετάσεις.

Θρομβοεμβολικά επεισόδια:

Ανεξήγητα θρομβοεμβολικά επεισόδια αποτελούν μερικές φορές την πρώτη εκδήλωση του παγκρεατικού καρκίνου. Αφορούν αρτηρίες αλλά και επιπολής (επιφανειακές), καθώς και εν τω βάθει φλέβες. Συμβαίνουν συνήθως σε προχωρημένη νόσο και συνήθως σε καρκίνους που εντοπίζονται στο σώμα ή στην ουρά του παγκρέατος. Συχνή εντόπιση των εν τω βάθει φλεβών θρομβώσεων είναι τα κάτω άκρα.

Τα συμπτώματα τότε είναι πόνος, οίδημα, θερμότητα, κυάνωση του πρσβεβλημένου ποδιού. Επιπλοκή τους είναι η απόσπαση τμήματος του θρόμβου από το θρομβωμένο αγγείο και η μεταφορά του στους πνεύμονες με αποτέλεσμα δυσχέρεια στην αναπνοή ή πόνο στο στήθος. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται πνευμονική εμβολή.

Η ύπαρξη θρομβοεμβολικού επεισοδίου δεν σημαίνει συνήθως ότι έχετε καρκίνο. Η κατάσταση αυτή τις περισσότερες φορές οφείλεται σε άλλα αίτια.

Λιποδυστροφία:

Μερικοί άνθρωποι με καρκίνο του παγκρέατος αναπτύσσουν μια ανομοιογενή κατανομή με ανώμαλη υφή του λιπώδους ιστού κάτω από το δέρμα. Αυτό προκαλείται από την απελευθέρωση των παγκρεατικών ενζύμων που μεταβολίζουν το λίπος.

Διαβήτης:

Σπάνια, οι καρκίνοι του παγκρέατος προκαλούν διαβήτη (υψηλό σάκχαρο του αίματος) επειδή καταστρέφουν τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα δίψας, πείνας και συχνοουρία. Πιο συχνά, ο καρκίνος μπορεί να οδηγήσει σε μικρές αλλαγές των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που δεν προκαλούν συμπτώματα διαβήτη, αλλά μπορούν να ανιχνευθούν με εξετάσεις αίματος.