Πάγκρεας - Γενικές πληροφορίες Πρόληψη Συμπτώματα και σημεία Σταδιοποίηση νόσου Εμπλεκόμενοι επαγγελματίες υγείας Θεραπευτικές επιλογές Υποτροπή Ερωτήσεις προς θεράποντες Ορισμοί - Γλωσσάρι Βασικά δικαιώματα ασθενούς Υλικά για download
ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Πιθανότατα θα συναντήσετε πολλούς διαφορετικούς επαγγελματίες υγείας στη διάρκεια της θεραπείας σας για τον καρκίνο του παγκρέατος. Για ορισμένους μπορεί να είναι κάπως δυσβάσταχτο να πρέπει να έρχονται σε επαφή με τόσους πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, αλλά πιθανότατα θα έχετε έναν μόνο ειδικό ως την κύρια επαφή σας, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για τον ογκολόγο σας, το χειρουργό ή ακόμη τον οικογενειακό σας γιατρό, όπου θα μπορείτε πάντα να απευθύνεστε εάν έχετε τυχόν απορίες ή θέλετε να συζητήσετε κάτι.

Ακτινολόγος

Ένας γιατρός εξειδικευμένος στη χρήση των διαφόρων απεικονιστικών μεθόδων για τη διάγνωση της νόσου.

Γαστρεντερολόγος - Ειδικός Παθολόγος

Το πιθανότερο είναι πως θα δείτε έναν γαστρεντερολόγο ή έναν ειδικό παθολόγο κατά τη διάγνωση, γιατί αυτοί συνήθως διενεργούν τις εξετάσεις και τις διαδικασίες ώστε να ανακαλύψουν την αιτία των συμπτωμάτων σας.

Διατροφολόγος

Ο καρκίνος του παγκρέατος και η θεραπεία του μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στο πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος θα χρειασθεί, μετά τη θεραπεία τους, να λαμβάνουν ένζυμα που βοηθούν στη πέψη των τροφών. Κατά συνέπεια, μπορεί να χρειασθεί να απευθυνθείτε σε έναν διατροφολόγο, ο οποίος θα σας δώσει συμβουλές για τη δίαιτα και τις διατροφικές ανάγκες σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία σας.

Ειδικός ιατρός πόνου

Οι ειδικοί γιατροί πόνου (όπως οι αναισθησιολόγοι) μπορεί να εμπλακούν στην περίθαλψή σας όταν και όποτε χρειάζεται και βοηθούν στη θεραπεία του πόνου, με στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Νοσηλεύτρια

Οι νοσηλεύτριες έχουν ενεργό ρόλο στην περίθαλψή σας σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Εάν έχετε απορίες και ερωτήσεις για τη νοσηλεία σας, οι νοσηλεύτριες είναι από τα πλέον κατάλληλα άτομα για να απευθύνετε τις ερωτήσεις σας. Κάποιες νοσηλεύτριες εξειδικεύονται στην περίθαλψη του καρκίνου, ενώ άλλες ασχολούνται με ευρύτερους τομείς περίθαλψης.

Ογκολόγος

Ο ογκολόγος είναι ο εξειδικευμένος γιατρός στη θεραπεία ατόμων με καρκίνο. Αυτός είναι πιθανότατα το πρόσωπο που θα συναντάτε συχνότερα, καθώς θα σας χορηγεί τις διαφορετικές αντινεοπλασματικές θεραπείες και θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τυχόν παρενέργειες ή ζητήματα που σχετίζονται με την πάθησή σας.

Χειρουργός

Ο χειρουργός θα διενεργήσει τις τυχόν απαιτούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η εγχείρηση Whipple ή η παγκρεατεκτομή.

Ψυχολόγος

Μπορεί να είναι χρήσιμο να επισκέπτεστε έναν ψυχολόγο κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας για να πάρετε ειδικές συμβουλές. Κάποιοι ψυχολόγοι ειδικεύονται σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.