Πάγκρεας - Γενικές πληροφορίες Πρόληψη Συμπτώματα και σημεία Σταδιοποίηση νόσου Εμπλεκόμενοι επαγγελματίες υγείας Θεραπευτικές επιλογές Υποτροπή Ερωτήσεις προς θεράποντες Ορισμοί - Γλωσσάρι Βασικά δικαιώματα ασθενούς Υλικά για download
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΙΜΟΙ

Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παγκρέατος. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος είναι περίπου διπλάσιος στους καπνιστές σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Περίπου το 20% έως 30% των παγκρεατικών καρκίνων θεωρείται ότι προκαλείται από το κάπνισμα.

Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία

Το υπερβολικό βάρος είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του παγκρέατος. Οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν περίπου 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Η συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου ακόμα και σε άτομα που δεν είναι πολύ υπέρβαρα.

Έκθεση σε χημικά προϊόντα στον εργασιακό χώρο

Η υπερβολική έκθεση σε ορισμένα χημικά που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες στεγνού καθαρισμού και μεταλλουργίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.