Πάγκρεας - Γενικές πληροφορίες Πρόληψη Συμπτώματα και σημεία Σταδιοποίηση νόσου Εμπλεκόμενοι επαγγελματίες υγείας Θεραπευτικές επιλογές Υποτροπή Ερωτήσεις προς θεράποντες Ορισμοί - Γλωσσάρι Βασικά δικαιώματα ασθενούς Υλικά για download
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΟΙ

Διατροφή

Μερικές μελέτες έχουν συνδέσει τον καρκίνο του παγκρέατος με δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα (όπως λουκάνικο και μπέικον) και χαμηλής σε φρούτα και λαχανικά. Εντούτοις, τέτοιοι συσχετισμοί δεν έχουν βρεθεί από άλλες μελέτες και έτσι η παρατήρηση αυτή εξακολουθεί να μελετάται.

Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος. Αλλά τα ευρήματα αυτά δεν επαληθεύονται σε άλλες μελέτες.

Καφές

Κάποιες παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, αλλά πιο πρόσφατες μελέτες δεν το επιβεβαίωσαν.

Αλκοόλ

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει τη σχέση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και του καρκίνου του παγκρέατος. Αυτή η συσχέτιση δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η χρόνια παγκρεατίτιδα και η κίρρωση, οι οποίες είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος.