Πάγκρεας - Γενικές πληροφορίες Πρόληψη Συμπτώματα και σημεία Σταδιοποίηση νόσου Εμπλεκόμενοι επαγγελματίες υγείας Θεραπευτικές επιλογές Υποτροπή Ερωτήσεις προς θεράποντες Ορισμοί - Γλωσσάρι Βασικά δικαιώματα ασθενούς Υλικά για download

ΓΕΝΙΚΑ

Σε αρκετές περιπτώσεις, η θεραπεία μπορεί να αφαιρέσει ή και καταστρέψει τον καρκίνο. Μπορεί να αισθάνεστε ανακούφιση που ολοκληρώσατε τη θεραπεία, αλλά είναι δύσκολο να μην ανησυχείτε για την επανεμφάνιση του καρκίνου, όμως αυτό είναι συνηθισμένο σε ασθενείς που έχουν καρκίνο.

Στους περισσότερους ανθρώπους με παγκρεατικό εξωκρινή καρκίνο (και μερικούς ανθρώπους με παγκρεατικούς νευροενδοκρινικούς όγκους), ο καρκίνος δεν μπορεί ποτέ να απομακρυνθεί πλήρως ή μπορεί να επανέλθει σε άλλο μέρος του σώματος. Οι ασθενείς αυτοί μπορούν να ακολουθήσουν τακτικές θεραπείες με χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή άλλες θεραπείες που βοηθούν στη διατήρηση του ελέγχου της εξέλιξης του καρκίνου, όσο το δυνατόν περισσότερο. Η αποδοχή του γεγονότος να ζείτε με καρκίνο που δεν εξαλείφεται, μπορεί να είναι δύσκολη και να σας γεμίσει με άγχος.

Πρόγραμμα παρακολούθησης

Ακόμα κι αν έχετε ολοκληρώσει τη θεραπεία, οι γιατροί σας θα θέλουν να σας παρακολουθούν σε τακτική βάση. Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνετε σε όλες της συναντήσεις που ακολουθούν τη θεραπεία!

Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, οι γιατροί θα σας ρωτήσουν για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε και ενδέχεται να ζητήσουν να κάνετε εργαστηριακές εξετάσεις ή/και απεικονιστικά τεστ, για να αναζητήσουν σημάδια καρκίνου ή παρενέργειες της θεραπείας. Ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες από τη θεραπεία μπορεί να διαρκέσουν πολύ καιρό ή και να μην εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Οι επισκέψεις στο γιατρό σας είναι καλές ευκαιρίες για να κάνετε ερωτήσεις και να μιλήσετε για οποιεσδήποτε αλλαγές ή προβλήματα που αντιληφθήκατε ή για ανησυχίες που έχετε.

Ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις

Το πρόγραμμα των επισκέψεων στο γιατρό σας και οι εξετάσεις σας εξαρτώνται από την αρχική έκταση του καρκίνου σας, τον τρόπο θεραπείας σας και άλλους παράγοντες. Ο ιατρικός έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος για νεοπλασματικούς δείκτες (όπως CA 19-9) ή απεικονιστικό έλεγχο (όπως αξονική τομογραφία). Φροντίστε να ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με τις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε.

Πλάνο φροντίδας για επιβιώσαντες:

Συζητήστε με το γιατρό σας για την ανάπτυξη ενός πλάνου φροντίδας για επιζώντες που θα είναι προσαρμοσμένο σε εσάς. Αυτό το πλάνο μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για εξετάσεις και τεστ παρακολούθησης
  • Λίστα πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών λόγω του θεραπευτικού σχήματος που ακολουθείτε (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες) καθώς και οδηγιών σχετικά με το τι πρέπει να προσέξετε και πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.
  • Χρονοδιάγραμμα για άλλα τεστ που ενδέχεται να χρειαστείτε, όπως εξετάσεις για να αναζητήσετε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από τον καρκίνο ή τη θεραπεία του.
  • Προτάσεις διατροφής και σωματικής άσκησης