Πάγκρεας - Γενικές πληροφορίες Πρόληψη Συμπτώματα και σημεία Σταδιοποίηση νόσου Εμπλεκόμενοι επαγγελματίες υγείας Θεραπευτικές επιλογές Υποτροπή Ερωτήσεις προς θεράποντες Ορισμοί - Γλωσσάρι Βασικά δικαιώματα ασθενούς Υλικά για download
ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Μπορεί να ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε σε κλινικές μελέτες για νέες θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος. Πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν αυτήν την επιλογή. Μπορείτε αν θέλετε να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα για κλινικές μελέτες και στη χώρα μας, εδώ: http://www.ecpc.org/edu/clinical-trials-database ή http://clinicaltrials.gov/

Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε σε κλινικές μελέτες, μιλήστε με τον ογκολόγο σας, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας ενημερώσει για το ποιές κλινικές μελέτες διενεργούνται στη χώρα σας και κατά πόσον πληρούνται τα κριτήρια, για να συμμετάσχετε.

Προτού αποφασίσετε για το αν θα συμμετάσχετε ή όχι σε μία κλινική μελέτη, θα χρειαστεί να γνωρίζεται επακριβώς τι συνεπάγεται μια τέτοια διαδικασία.

Οι κλινικές μελέτες είναι το ελεγχόμενο πλαίσιο στο οποίο οι νέες θεραπείες/φάρμακα ελέγχονται, συχνά σε σύγκριση με τις καλύτερες γνωστές θεραπείες που είναι ήδη διαθέσιμες.

Για να μπορεί ένα φάρμακο να διατίθεται σε μία κλινική μελέτη, έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι αρκετά ασφαλές, για να δοκιμαστεί σε ανθρώπους και συνήθως έχει δείξει κάποιο θεραπευτικό όφελος σε προηγούμενα πειραματικά πλαίσια. Οι κλινικές μελέτες μπορεί να σας δώσουν τη δυνατότητα να έχετε πρόωρη πρόσβαση σε νέες θεραπείες οι οποίες δε θα ήταν διαθέσιμες με άλλον τρόπο. Επίσης, το πιθανότερο είναι πως οι ασθενείς παρακολουθούνται στενά καθ’ όλη τη διάρκεια της κλινικής μελέτης, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει, ώστε να γίνουν άμεσα αντιληπτές τυχόν αλλαγές στην κατάσταση του ασθενούς ή οι παρενέργειες της θεραπείας.

Από την άλλη, η επιπλέον παρακολούθηση μπορεί να σημαίνει περισσότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο, γεγονός που μπορεί να αποβεί κουραστικό για κάποιους. Επίσης, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το φάρμακο μίας κλινικής μελέτης θα σας παράσχει κάποιο επιπρόσθετο όφελος, επιπλέον αυτών της ήδη διαθέσιμης τακτικής θεραπείας. Ακόμη, μπορεί να υπάρξουν μη αναμενόμενες παρενέργειες.

Ωστόσο, πάντα θα λαμβάνετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα και θεραπεία κατά τη διάρκεια μίας κλινικής μελέτης. Μπορείτε να εγκαταλείψετε τη μελέτη οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς αυτή η απόφαση να έχει κάποια αρνητική επίδραση στη μελλοντική σας θεραπεία. Ορισμένοι μπορεί να ανησυχούν μήπως τους χορηγηθεί εικονικό φάρμακο (placebo), το οποίο είναι ένα φάρμακο χωρίς κάποια επίδραση και χρησιμοποιείται συχνά σε κλινικές μελέτες, για να ληφθούν συγκριτικά δεδομένα σε σχέση με το ενεργό φάρμακο. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει στις κλινικές μελέτες για τον καρκίνο - πάντα θα σας χορηγείται τουλάχιστον η τρέχουσα διαθέσιμη τυπική θεραπεία. Ωστόσο, συνήθως δεν μπορείτε να επιλέξετε σε ποια θεραπεία θα υποβληθείτε.