Πάγκρεας - Γενικές πληροφορίες Πρόληψη Συμπτώματα και σημεία Σταδιοποίηση νόσου Εμπλεκόμενοι επαγγελματίες υγείας Θεραπευτικές επιλογές Υποτροπή Ερωτήσεις προς θεράποντες Ορισμοί - Γλωσσάρι Βασικά δικαιώματα ασθενούς Υλικά για download

ΥΠΟΤΡΟΠΗ

Μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο να προχωρήσει ο καρκίνος μου ή να επιστρέψει;

Εάν έχετε (ή είχατε) καρκίνο του παγκρέατος, πιθανότατα θέλετε να μάθετε αν υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης ή επιστροφής του καρκίνου, όπως η άσκηση, η κατανάλωση συγκεκριμένου τύπου διατροφής ή η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων. Δυστυχώς, δεν είναι ακόμα σαφές εάν υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσουν.

Το κάπνισμα έχει σαφώς συνδεθεί με τον καρκίνο του παγκρέατος, οπότε η διακοπή του ενδέχεται να βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο. Επίσης γνωρίζουμε ότι μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της όρεξης και της γενικότερης υγείας σας. Μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης άλλων τύπων καρκίνου.

Η σωστή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί επίσης να βοηθήσουν, χωρίς αυτό να έχει ως τώρα τεκμηριωθεί.

Εάν ο καρκίνος επανέλθει κάποια στιγμή, οι επιλογές θεραπείας θα εξαρτηθούν από το πού είναι ο καρκίνος, ποιες θεραπείες είχατε πριν και από την τρέχουσα υγεία και τις προτιμήσεις σας. Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή κάποιο συνδυασμό αυτών.